woensdag 7 september 2011

Monettuin 1

Hoewel ik niet direct via de Adviescommissie Beeldende Kunst van de gemeente Zaanstad aan de slag kon met stadslandbouw, wilde ik toch al een tuin opzetten. Kunstschilder Martijn Couwenhoven wees mij in gezamenlijk project over het verblijf (1871) van Claude Monet in Zaandam, op een boek met recepten die Monet zelf verzameld heeft. Dat bracht mij op het idee om een Monettuin op te zetten. Maar waar?

Het tuinballetje ging rollen, toen kunstenares Heleen Snuverink op het idee kwam om zieltogende bouwhekken aan de Hogendijk op te fleuren met werken van Monet. Dat was mijn kans om de Monettuin te realiseren. Het gaat om een braakliggend terrein van de SNS Bank, tussen de Hogendijk en het Krimp (waar het Czaar Peterhuisje staat) in Zaandam. Metaalspecialist Jan-Willem Kaaijk - met een werkplaats om de hoek van de tuin - had op dat moment al de bouwhekken verstevigd en recht gezet.

Het Blauwe Huis
Monet schilderde hier vlakbij het Blauwe Huis, één van zijn persoonlijke favouriete schilderijen. Bovendien bleek de middelste strook van het perceel uit stelcomplaten te bestaan. Dat is een prachtige ondergrond om bakken op te plaatsen, met aan weerszijden een strook natuurlijk groen. En zo ontstond het idee voor een tijdelijke tuin, die verplaatsbaar is op een moment dat de grondeigenaar de grond wil ontwikkelen.

47 landbouwkisten
Toenmalig wijkmanager Erik van Druenen gaf toestemming om de Monettuin te realiseren en stelde daarvoor ook een geldbedrag ter beschikking. Van dat geld heb ik 47 landbouwkuubkisten gekocht, met buurtbewoonster Lya van Aarum van binnen bekleed met plastic en laten vullen met aarde. Daarvoor had ik al alle zelf te kweken ingredïënten uit Monets receptenboek op een rij gezet en zaden, planten, struiken en planten besteld.

Paradijs
Nu is de tuin, dankzij de hulp van verschillende buurtbewoners, een paradijs in de wijk. Daar ben ik zeer trots op! Want daarvoor was het een rotte kies in de stad, waar zwerfvuil lag en drinkebroeders zich ophielden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten