woensdag 29 februari 2012

Lente, terugblik en toekomst

Af en toe is de zachtheid van de lente al voelbaar in de lucht en hoorbaar dankzij de vogels. Na de strenge vorstperiode kriebelen mijn handen om te planten en te zaaien. En niet alleen mijn handen!

Wat gebeurt er inmiddels concreet? De Monettuin op eigen benen, dankzij omwonenden en er is €2.500,- beschikbaar gesteld door het Oranjefonds. Een mooi onderhoudsbudget voor de komende jaren! De Overtuin achter station Zaandam ga ik in maart oppakken met de buurt. Belangrijk is dat de gemeente die tuinlocatie wil opknappen (grond egaliseren, gras en bloemen inzaaien). En de PoĆ«zie-tuin in Wormerveer ga ik op orde brengen.

Presentatie Grote Weiver
Boeiend ook is dat in de Grote Weiver op 17 februari een avond werd georganiseerd over stadstuinbouw en permacultuur. Daar mocht ik vertellen over stadstuinbouw en braakliggende gronden in Zaanstad. Een goed bezochte avond, met belangstellenden uit verschillende Zaanse windstreken.
Op 10 maart krijgt de avond een vervolg, met een cursus permacultuur, eveneens in de Grote Weiver. Ondertussen haalt Olivier Rijcken drie bakken op bij de Grote Weiver. Heel goed, want de bakken zijn bij dit culturele centrum een stimulans voor bezoekers om ook met stadstuinbouw te starten.

Extra tuinen
In de Vinkenstraat komt eventueel een Surinaamse groententuin op de plek van voormalig Surinaams cultureel centrum Famiri. In de Indische buurt in Wormerveer werken bewoners aan een buurttuin. En op het kale, voormalige gasfabriekterrein in Krommenie hebben omwonenden ook plannen voor een tuin. Zo verspreidt stadstuinbouw zich als een lopend vuurtje door de Zaanstreek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten